Lody na ochłodę brzmią dobrze, a co byście powiedzieli na rozgrzewającą zupę?
Samgyetang (삼계탕) to zupa składająca się głównie z całego młodego kurczaka lub przepiórki oraz czosnku, ryżu, jujuby i żeń-szenia. Samgyetang to tradycyjna koreańska zupa dobra dla naszego ciała oraz jest ona reprezentatywnym letnim daniem.
Dlaczego?
Samgyetang jest spożywany w gorące letnie miesiące ze względu na rzekomą korzyść polegającą na uzupełnianiu składników odżywczych utraconych w organizmie
w wyniku pocenia się i aktywności fizycznej.
Danie to dorobiło się nawet własnego festwalu, który odbywa się co roku w lipcu. Festiwal Geumsan Samgyetang odbywa się w hrabstwie Geumsan. Odwiedzający festiwal mogą sami skosztować i poczuć korzyści płynące z wyjątkowego Geumsan Samgyetang, a także odwiedzić wiele różnych cudów natury w okolicy. Dobry posiłek z dobrym widokiem 😉