Onigiri (お握り) to jedno z najpopularniejszych dań, a raczej przekąsek japońskich. Jest to biały ryż uformowany w trójkąt, który owinięty jest nori (海苔), czyli wyschniętym, jadalnym wodorostem.
Onigiri jest zdecydowanie dobrym wyborem, kiedy chcemy przyrządzić dla każdej osoby coś co lubi, ponieważ ryż nadziewany jest różnymi składnikami. Tradycyjnie była to pasta z chińskiej śliwki, a najpopularniejszymi wypełnieniami są między innymi solony łosoś czy katsuobushi (inaczej płatki bonito – płatki z ryby bonito).
Najczęściej na pewno spotykamy się z onigiri owiniętym w całości w nori dostępnym w niewielkich sklepach typu Żabka, ponieważ jest to przekąska kupowana w drodze do pracy czy szkoły, więc ten sposób owinięcia jest bardzo wygodny i nie musimy się przejmować, że zostawimy za sobą ścieżki z ryżu