W jaki sposób koreańskie pałeczki są wyjątkowe?
Korea Południowa, podobnie jak wiele innych krajów azjatyckich, pierwotnie używała tradycyjnych pałeczek drewnianych lub bambusowych. Było to spowodowane wpływem Chin na Koreę Południową i Japonię około roku 500 n.e.
W języku koreańskim nazywa się je jot-karak (젓가락). „Jot” to chińskie słowo oznaczające pałeczki, a „karak” oznacza „patyki”. Wiele koreańskich słów tradycyjnie pochodzi z języka chińskiego.
Koreańskie pałeczki są zazwyczaj płaskie i metalowe. Płaski i gładki kształt pałeczek sprawia, że na początku są one trudne w użyciu, ale w przeciwieństwie do kwadratowych lub okrągłych pałeczek zapewniają mocniejszy chwyt. Koreańczycy używają również do posiłków metalowej łyżki w stylu zachodnim w zestawie z metalowymi pałeczkami zwanymi sujeo (수저).
W przeszłości metalowe pałeczki stały się symbolem statusu społecznego. Były nawet używane do wykrywania trucizn w żywności. Chociaż masy nadal używały pałeczek drewnianych lub mosiężnych, te wykonane z metalu, takiego jak złoto i srebro, były zarezerwowane dla członków rodziny królewskiej. Jeśli kiedykolwiek podczas jedzenia dostałeś parę pałeczek wykonanych
z metalu, srebra lub złota, byłeś postrzegany jako gość specjalny.
Później tańsze metale, takie jak stal nierdzewna, stały się łatwiejsze w produkcji, więc reszta ludzie mogli cieszyć się jedzeniem pałeczkami godnym rodzin królewskich i szlacheckich.